国際看護学研究室

更新日2016.03.14

研究室紹介

グローバル化が加速する中、いま世界で何が起きているのかをふまえて、世界の健康課題や、課題に取り組むうえでの看護の役割について考えていきます。また、看護学を地球レベルの広い視野からとらえ、自立した専門職としての看護の在り方を探求します。様々な国や民族が持つ多様な文化的背景を理解してケアすることの必要性を学び、Cultural Competencyを身に着けてもらうこともねらいのひとつです。

特任教授:崔 明愛 Myoung-Ae Choe

講師:桑野 紀子 Noriko Kuwano

担当科目

国際看護学概論(2年次)

Course objectives;

1. To develop an understanding of the concept of, and to define international health and international nursing.

2. To describe the background, course and trends of international cooperation and globalization of health care.

3. To understand the context, scope, principles and approaches of international nursing.

4. To develop an understanding of the perspectives of international health issues and strategies.

5. To develop an understanding of the international health and nursing networks.

国際看護比較論(3年次)

Course Objectives:

1. To develop an understanding of the context, scope and approaches of international nursing and international health.

2. To develop a global perspective of issues and strategies on health and of nursing.

3. To develop an understanding of the need for human resources development for global health and nursing.

4. To develop an understanding of the role of the international health, nursing and relief networks and the impact of international aids during war and disaster.

国際看護学演習(3年次)

Course Objectives:

1. To develop an understanding of the concept, scope and approaches of international nursing/health in the diverse eco-geological, socio-economic, cultural and political context.

2. To develop understanding of the system of and the need for planning and development of the human resources for global nursing and health.

3. To develop an understanding of the role of the international nursing, health and relief networking.

国際看護学特論(大学院)

This course is to provide students with advanced knowledge of international and transcultural nursing, and to prepare students to analyze global health and nursing issues.

The contents will be foundation for nursing research on international and transcultural nursing and for designing studies to generate evidences for international and transcultural nursing.

卒業論文テーマ

平成26年度(2014年度)

1. 日本人女性とインドネシア人女性の月経の捉え方と月経随伴症状への対処行動の比較

Comparison of perception on menstruation and coping strategies with the menstrual symptoms between Japanese and Indonesian women